Η απουσία της φυσικής δραστηριότητας και ηπαχυσαρκία έχουν λάβει, δυστυχώς στις μέρες μας, τον χαρακτήρα επιδημίας, επηρεάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο. Θεωρούνται, και όχι άδικα βέβαια, οι ασθένειες του 21ου αιώνα...
Η απουσία της φυσικής δραστηριότητας και ηπαχυσαρκία έχουν λάβει, δυστυχώς στις μέρες μας, τον χαρακτήρα επιδημίας, επηρεάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο. Θεωρούνται, και όχι άδικα βέβαια, οι ασθένειες του 21ου αιώνα, του αιώνα της υπερβολικής αύξησης της τεχνολογίας και της παραγωγής, αλλά και της υπερβολικής μείωσης της κίνησης και της δραστηριότητας.
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν περπατά, δεν ανεβαίνει σκαλοπάτια, δεν χρησιμοποιεί το ποδήλατό του. Χρησιμοποιεί καθημερινά το αυτοκίνητό του και μάλιστα δύο και τρεις φορές την ημέρα, για αποστάσεις ιδιαίτερα κοντινές. Έχει πάψει να ασχολείται με σπορ και αθλήματα, εκτός βέβαια και αν υπάρχει κάποιο από αυτά στην αγαπημένη του τηλεόραση.
Η καθημερινότητά του είναι γεμάτη από τηλεκοντρόλ, υπολογιστές, τηλεοράσεις και κάθε είδους ηλεκτρονικά επιτεύγματα, που θα μπορούσαν να υπάρχουν για να κάνουν την ζωή του θεωρητικά πιο εύκολη, αλλά στην ουσία την κάνουν πιο βαρετή και πιο «νοσηρή».
Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η νέα γενιά και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που βαδίζουν κατά γράμμα στα χνάρια των μεγάλων, δεν κινούνται όσο θα έπρεπε, δεν παίζουν παρά μόνο playstation, x-box και on line games, δεν τρέχουν, δεν περπατούν, δεν γυμνάζονται. Τρώνε τεράστιες και άχρηστες ποσότητες φαγητών, γνωρίζουν κατά γράμμα τα μενού των γνωστών φαστφουντάδικων, καταναλώνουν γλυκίσματα, παγωτά και σοκολάτες χωρίς περιορισμό.
Είναι καιρός όλοι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητά μας, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, αν θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα εμείς και τα παιδιά μας. Και ειλικρινά οι λύσεις είναι και γνωστές και απλές. Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικές:
Από όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την ζωή μας. Η φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει οτιδήποτε περιέχει κίνηση, αρκεί να γίνεται καθημερινά και τουλάχιστον για30-40 λεπτά συνολικά.
Ας μην ξεχνάμε, πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα έχει ευεργετικές επιδράσεις, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, γεγονός που ειδικά στις μέρες μας είναι ίσως η σημαντικότερη κατάκτηση. Αλλάξτε λοιπόν πριν να είναι αργά την καθημερινότητά σας, περπατήστε, τρέξτε, παίξτε, γελάστε, χαρείτε τη ζωή σας!
ΠΗΓΗ:mednutrition.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου