Ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη εκτοξεύτηκε στα 366 εκατομμύρια, ενώ κάθε επτά δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον πλανήτη χάνει τη ζωή του εξαιτίας της νόσου – δεδομένα που σημαίνουν πως ο διαβήτης δοκιμάζει πλέον σοβαρά τις αντοχές των συστημάτων Υγείας όλων των κρατών, ανακοίνωσαν κορυφαίοι ειδικοί.
Ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη εκτοξεύτηκε στα 366 εκατομμύρια, ενώ κάθε επτά δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον πλανήτη χάνει τη ζωή του εξαιτίας της νόσου – δεδομένα που σημαίνουν πως ο διαβήτης δοκιμάζει πλέον σοβαρά τις αντοχές των συστημάτων Υγείας όλων των κρατών, ανακοίνωσαν κορυφαίοι ειδικοί.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα στο 47ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβώνα, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έχουν τύπου 2 διαβήτη – τη μορφή της νόσου που σχετίζεται με την υιοθέτηση της δυτικού τύπου διατροφής, την καθιστική ζωή και εν τέλει την παχυσαρκία.
Οι πάσχοντες από αυτή τη μορφή αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο γρήγορα, καθώς ολοένα περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη υιοθετούν τις κακές συνήθειες των κατοίκων της Δύσης.
Επακόλουθο: ενώ για το 2010, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) υπολόγισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου ανήλθε σε 285 εκατομμύρια, σήμερα ανακοίνωσε πως για το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός είναι 366 εκατομμύρια - με 4,6 εκατομμύρια από τους ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας επιπλοκών του (αρύθμιστου) διαβήτη τους.
Όπως είπαν ο δρ Ζαν-Κλωντ Μπάνυα, πρόεδρος της IDF, και ο δρ Άντριου Μπόλτον, αντιπρόεδρος της EASD, τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη να λάβουν κατεπειγόντως μέτρα οι κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση του διαβήτη.
Οι διαβητικοί που δεν ρυθμίζουν επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν απειλητικές επιπλοκές, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι βλάβες στους νεφρούς. Στην πραγματικότητα, η κύρια αιτία (πρόωρου) θανάτου των αρύθμιστων διαβητικών είναι το έμφραγμα.
Τα στοιχεία του IDF πρόκειται να δημοσιευθούν στην πέμπτη έκδοση του «Άτλαντα για τον Διαβήτη», έναν οδηγό για τη νόσο που εκδίδει σε τακτά χρονικά διαστήματα το IDF.
Τα στοιχεία δίνονται επίσης στη δημοσιότητα περίπου μία εβδομάδα πριν από συνεδρίαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα αφορά την αντιμετώπιση των μη μεταδιδομένων νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί 19-20 Σεπτεμβρίου και είναι η δεύτερη που γίνεται – η πρώτη ήταν το 2001 και αφορούσε το AIDS.
«Τα νεώτερα στοιχεία του IDF αποτελούν απόδειξη πως ο διαβήτης αποτελεί μαζική πρόκληση παγκοσμίως, την οποία πλέον δεν μπορούμε να αγνοούμε», είπε ο δρ Μπάνυα. «Το 2011, ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον διαβήτη κάθε επτά δευτερόλεπτα».
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του διαβήτη και των επιπλοκών του υπολογίζεται πως επιβαρύνει ετησίως τα συστήματα Υγείας του πλανήτη με περίπου 340 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην χώρα μας, ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη υπολογίζεται πως υπερβαίνει πλέον τις 900.000, με περισσότερα από τα εννέα στα δέκα κρούσματα να είναι διαβήτης τύπου 2. Και το χειρότερο είναι πως κρούσματα αυτού του διαβήτη καταγράφονται πλέον ακόμα και σε μικρά παιδιά, τα οποία βλέπουν την υγεία τους να καταστρέφεται εξαιτίας της παχυσαρκίας.
ΠΗΓΗ: Web Only
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου