Αποτελεσματική νέα μέθοδος χειρουργικής απώλειας βάρους

Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της νέας χειρουργικής μεθόδου απώλειας βάρους που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο Αμβούργο της Γερμανιάς, από τον καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Μελισσά.

Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της νέας χειρουργικής μεθόδου απώλειας βάρους που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στο Αμβούργο της Γερμανιάς, από τον καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Μελισσά.

Η μέθοδος που ειναι ελληνικού σχεδιασμού και εφαρμογής, όπως εξηγεί ο κ.Μελισσάς, «είναι απλή και αποτελεσματική. Αρχικά περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου και στη συνέχεια γίνεται αναστόμωση (δηλ. σύνδεση–επικοινωνία) του κεντρικού τμήματος του λεπτού εντέρου, (δηλ. της νήστιδας) με το περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου,(δηλ. με τον ειλεό). Η επέμβαση προκαλεί την ταχύτερη δίοδο της τροφής από το λεπτό στο παχύ έντερο. Έτσι η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη όπως και η έκκριση ορμονών του εντέρου που ομαλοποιούν την παγκρεατική λειτουργία».

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έχουν ήδη εφαρμόσει την τεχνική σε 32 ασθενείς, οι οποίοι μετά την επέμβαση ετέθησαν υπό 18μηνη ιατρική παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα κρίθηκαν αξιόπιστα τόσο ως προς τη μείωση του βάρους, όσο και ως προς την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Συγκεκριμένα μετά την επέμβαση, η μείωση του βάρους έφτασε το 79%, ενώ όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, ακόμα και αυτοί που προ-εγχειρητικά ακολουθούσαν θεραπεία με ινσουλίνη, σταμάτησαν την αντιδιαβητική αγωγή.

Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα, που παρουσίασε στη διάλεξη του ο κ.Μελισσάς, και  αφορούσαν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από 63 ευρωπαϊκά νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κέντρων Αριστείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και τις Διαταραχές του Μεβαλισμού (IFSO).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η θνητότητα σε 7.000 ασθενείς που χειρουργήθηκαν ήταν μόλις 0.,07%. Επίσης πολύ χαμηλή, 3,46%, ήταν η συχνότητα των επιπλοκών των επεμβάσεων. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, αναφορικά με την απώλεια υπερβάλλοντος βάρους, δείχνουν ότι έναν χρόνο μετά από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου είναι 55%, μετά από επιμήκη γαστρεκτομή (μανίκι) είναι 67% και μετά από γαστρική παράκαμψη 70%.

Ακόμη, τα αποτελέσματα των επεμβάσεων απώλειας βάρους και θεραπείας των μεταβολικών παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία κ.α., συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητα της ζωής των ασθενών μετεγχειρητικά, όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Τέλος, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που βιώνει ο πλανήτης, η χειρουργική θεραπεία των προαναφερόμενων νοσημάτων, εξοικονομεί τεράστια χρηματικά ποσά που τα ασφαλιστικά συστήματα θα πλήρωναν για την φαρμακευτική θεραπεία των χρονίων παθήσεων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.

ΠΗΓΗ:health.in.gr