«Θερμό» Σεπτέμβριο στο χώρο της υγείας προαναγγέλλουν νοσοκομειακοί και ιδιώτες γιατροί, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει προγραμματιστεί από τα αρμόδια υπουργεία για την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
«Θερμό» Σεπτέμβριο στο χώρο της υγείας προαναγγέλλουν νοσοκομειακοί και ιδιώτες γιατροί, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει προγραμματιστεί από τα αρμόδια υπουργεία για την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απειλεί με αγωγές κατά των προέδρων και διοικητών ασφαλιστικών οργανισμών, που δεν έχουν εξοφλήσει οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους γιατρούς, αλλά και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αντισυνταγματικότητα της παράδοσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε εξω-ιατρικά κέντρα.
Επιστολή
Αυτό υπογραμμίζεται σε επιστολή του προέδρου και γραμματέα του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη και Στ. Τσούκαλου προς τα μέλη του συλλόγου, με την οποία καλούνται οι γιατροί της Αττικής σε συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να αποφασίσουν και νέες κινητοποιήσεις πέραν της πανιατρικής απεργίας στις 8-9 Σεπτεμβρίου. Οι επικεφαλής του ΙΣΑ επισημαίνουν ότι «με καθαρά λογιστικά κριτήρια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στον "ακρωτηριασμό" των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και στον επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων γιατρών».
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «με την επικείμενη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ολοκληρώνεται η κατεδάφιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιτείνεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ευτελίζεται πλήρως η προσφορά του γιατρού με αστείες αμοιβές κ.λπ.».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η εκσυγχρονιστική πολιτική συνοδεύεται από την «απελευθέρωση» της άσκησης της ιατρικής, που θα οδηγήσει σε «αλαλούμ» και σε τεράστιους κινδύνους και ευρύτερες επιπτώσεις στο χώρο της Υγείας. Επιπλέον, σημειώνει, ο κατάλογος των λαθεμένων παρεμβάσεων δεν έχει τέλος, αφού συνοδεύεται από μείωση των οργανικών κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 30%, γεγονός που θα συμπαρασύρει σε μείωση των υπηρετούντων ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου. Ήδη το Δ.Σ. του ΙΣΑ έχει προκηρύξει σαρανταοκτάωρη απεργία, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στην Παν-Ιατρική απεργιακή κινητοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
48ωρη
Αλλά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), συμμετέχει στη σαρανταοκτάωρη παν-ιατρική απεργία, αντιδρώντας παράλληλα στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων με ταυτόχρονη λειτουργία Τομέων και κατάργηση της αυτόνομης ύπαρξης των Τμημάτων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «εφημερίες ανά τομέα θα σημάνουν αυτομάτως κατάργηση κάθε έννοιας ειδικότητας και επιστροφή των νοσοκομείων σε συνθήκες υπανάπτυκτων χωρών της Αφρικής».
Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι με τις «αποικιακές συμβάσεις των 850 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μετακύλιση τεράστιου φόρτου εργασίας στους συμβεβλημένους γιατρούς, απαξιώνει κατακόρυφα την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας».
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου