«Καταιγίδα» στον εγκέφαλο την ώρα του οργασμού

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως λίγο πριν και στη διάρκεια του οργασμού, ενεργοποιούνται σχεδόν 30 διαφορετικά τμήματα του γυναικείου εγκεφάλου, τα οποία σχετίζονται μεταξύ άλλων με τα συναισθήματα, την αφή, την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση, αλλά και με την μνήμη.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως λίγο πριν και στη διάρκεια του οργασμού, ενεργοποιούνται σχεδόν 30 διαφορετικά τμήματα του γυναικείου εγκεφάλου, τα οποία σχετίζονται μεταξύ άλλων με τα συναισθήματα, την αφή, την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση, αλλά και με την μνήμη.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσι, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Μπάρι Κομισάρουκ, οι οποίοι εκτιμούν πως χάρη σε αυτήν θα μπορέσουν να βοηθηθούν πιο ουσιαστικά οι γυναίκες με ανοργασμία (έλλειψη οργασμού), μειωμένη ερωτική επιθυμία και άλλα προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γυναικείος οργασμός διαρκεί περισσότερο από τον ανδρικό και ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει πολλαπλούς οργασμούς, αλλά το τι ακριβώς συνέβαινε στον εγκέφαλο στην διάρκεια του οργασμού παρέμενε άγνωστο.

Η σχετική μελέτη έγινε σε οκτώ εθελόντριες, από τις οποίες οι ερευνητές ζήτησαν να αυνανιστούν ξαπλωμένες μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος κατέγραφε κάθε 2 δευτερόλεπτα την εγκεφαλική λειτουργία τους.

Άλλες από τις γυναίκες ήρθαν σε οργασμό μέσα σε λίγα λεπτά και άλλες χρειάσθηκαν έως 20 λεπτά.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η ανάλυση των εικόνων της μαγνητικής τομογραφίας, 2 λεπτά πριν από τον οργασμό, ενεργοποιήθηκαν τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου – τα τμήματά του που φυσιολογικά ενεργοποιούνται όταν τρώμε ή πίνουμε.

Ακριβώς πριν από τον οργασμό, ενεργοποιήθηκαν άλλα τμήματα του εγκεφάλου, όπως ο αισθητήριος φλοιός, ο οποίος δέχεται τα μηνύματα αφής από το σώμα, και ο θάλαμος ο οποίος αναμεταδίδει μηνύματα σε όλο το σώμα.

Όταν άρχισε ο οργασμός, άρχισαν να δραστηριοποιούνται και τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αίσθηση – όπως ο κεντρικός λοβός (ή νήσος) του εγκεφάλου και ο φλοιός του προσαγωγίου.

Το τελευταίο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκε ήταν ο υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία, την κόπωση, την δίψα, αλλά και την πείνα.

Μαζί με αυτόν, ενεργοποιήθηκαν και ο επικλινής πυρήνας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απόλαυση, και ο κερκοφόρος πυρήνας, που είναι υπεύθυνος για τη μνήμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προαναφερθείσα αλληλουχία των ενεργοποιήσεων ήταν παρόμοια και στις οκτώ εθελόντριές τους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ο οργασμός προκαλεί στις γυναίκες μια εκτεταμένη αλληλουχία αντιδράσεων στον εγκέφαλο, η οποία έως πρότινος δεν ήταν γνωστή», δήλωσε ο δρ Κομισάρουκ.

Μουδιάζει ο πόνος

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχει δείξει πως η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός μουδιάζουν το νευρικό σύστημα των γυναικών σε τέτοιο βαθμό, ώστε μειώνεται δραστικά το αίσθημα του πόνου και επικρατεί αυτό της απόλαυσης.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να καταγράψουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανδρών την ώρα του οργασμού.

Ο γυναικείος οργασμός διαρκεί 10-15 δευτερόλεπτα κατά μέσον όρο, ενώ των ανδρών περίπου 6 δευτερόλεπτα.

Σημειώνεται, πως έως τα τέλη της δεκαετίας του ’60, πολυάριθμοι γιατροί πίστευαν πως οι γυναίκες δεν έχουν οργασμό.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr