Ρεκόρ «επισκεψιμότητας» καταγράφεται στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, το οποίο, παρά τα σύνθετα προβλήματά του, κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών, με βασικό κριτήριο, ωστόσο, την περικοπή των εξόδων με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή «χρήσης» των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Ρεκόρ «επισκεψιμότητας» καταγράφεται στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, το οποίο, παρά τα σύνθετα προβλήματά του, κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών, με βασικό κριτήριο, ωστόσο, την περικοπή των εξόδων με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή «χρήσης» των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Εξαίρεση, οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία, όπου σημειώνεται σαφής πτώση λόγω της απροθυμίας - αδυναμίας των ασθενών «να πληρώσουν».
Μετά την αύξηση, λοιπόν, της τάξης του 30%, στην προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αυτή καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τους πρώτους έξι μήνες του 2011 σημειώνεται άλλη μία θεαματική αλλαγή συμπεριφοράς έναντι του δημοσίου συστήματος Yγείας, με αύξηση κατά 17% στην κίνηση των Κέντρων Υγείας, από πολίτες που στο πλαίσιο των περικοπών επιλέγουν πλέον σταθερά τον δημόσιο έναντι του ιδιωτικού τομέα.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο πρώτο εξάμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν 3.561.343 επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας, έναντι 3.038.085 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερο ρόλο αναμένεται να επωμισθούν τα Κέντρα Υγείας από το φθινόπωρο, όταν θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), δηλαδή ο νέος ασφαλιστικός φορέας που δημιουργείται με τη συνένωση των κλάδων Υγείας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ.
Πρωτοβάθμια φροντίδα
Στους σχεδιασμούς των δύο αρμόδιων υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας είναι οι συγκεκριμένες μονάδες να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να αποτελέσουν νευραλγικό «κομμάτι» του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Αλλωστε, στη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων –πέραν του τακτικού ωραρίου– προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για την αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ.
Και αυτό γιατί οι πολίτες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, έχουν γυρίσει την πλάτη στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Ενδεικτικά, ο μέσος μηνιαίος αριθμός επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία είναι κατά 11.000 μικρότερος το 2011 σε σχέση με το 2010 (38.071 επισκέψεις κατά μέσο όρο τον μήνα, έναντι 49.199), γεγονός που έθεσε εκτός προβλέψεων τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας σε ό, τι αφορά τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ετσι, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2011 μπήκαν στα ταμεία του ΕΣΥ –από τις αμοιβές για τα απογευματινά ιατρεία αλλά και το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία– 42 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, θα φτάσουν στο τέλος του έτους περί τα 80-85 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι στους φετινούς στόχους του υπουργείου Υγείας, όπως έχουν καθοριστεί και στο πλαίσιο του Mνημονίου, προβλέπεται η «εισροή» 100 εκατ. ευρώ από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, δημιουργείται νέα «τρύπα» τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η τάση που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2010, με τους πολίτες να στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕSY. net, το πρώτο εξάμηνο του 2011 νοσηλεύθηκαν στο ΕΣΥ 90.000 περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Ο μέσος μηνιαίος αριθμός νοσηλευθέντων το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου είναι εφέτος 193.108 ασθενείς, έναντι 178.851 που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2010 (αύξηση 8%). Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στις εργαστηριακές εξετάσεις (αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι), αλλά και στον αριθμό των χειρουργείων: 2.500 χειρουργεία περισσότερα τον μήνα ή 39.826 χειρουργικές επεμβάσεις ο φετινός μέσος μηνιαίος αριθμός έναντι 37.349 πέρυσι.
Η νέα πραγματικότητα στην περίθαλψη έχει αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μέσος όρος κάλυψης των κλινών των δημοσίων νοσοκομείων και ταυτόχρονα να «πιέζεται προς τα κάτω» η μέση διάρκεια νοσηλείας.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου