Η σόγια δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τελικά η σόγια δεν φαίνεται να έχει καμιά απολύτως επίδραση στην συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης, παρά τις προσδοκίες πολλών γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Τελικά η σόγια δεν φαίνεται να έχει καμιά απολύτως επίδραση στην συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης, παρά τις προσδοκίες πολλών γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Ελεγχόμενη αμερικανική μελέτη με δείγμα σχεδόν 250 γυναίκες που βρίσκονται στην φάση της εμμηνόπαυσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δισκία σόγιας δεν μετρίασαν τις εξάψεις ή την απώλεια οστικής πυκνότητας.

Μάλιστα τα δισκία δεν ήταν αποτελεσματικότερα από τα δισκία χωρίς ενεργά συστατικά, κατά την διάρκεια της διετούς μελέτης, υπογραμμίζεται σε σχετικό άρθρο του Archives of Internal Medicine.

Πάντως άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η σόγια μπορεί να ανακουφίσει την γυναίκα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη ήταν διπλάσια από αυτή που λαμβάνουν συνήθως οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε σόγια.

Τα προϊόντα της σόγιας όπως το γάλα και το τυρί περιέχουν φυτικά οιστρογόνα και αρκετοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες κατά την φάση της εμμηνόπαυσης, καθώς η τελευταία συντελεί σε μείωση των γυναικείων ορμονών.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους λαμβάνουν οιστρογόνα στο πλαίσιο της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), η οποία έχει διαπιστωθεί ότι ανακουφίζει από την συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο, η δημοσίευση ερευνών που κάνουν λόγο για μικρή αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και εγκεφαλικού επεισοδίου συνέπεια της παρατεταμένης χρήσης ΘΟΥ, έχει κάνει τις γυναίκες διστακτικές στρέφοντας τες προς εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι εξηγούν ότι η μελέτη τους έρχεται να αποδείξει ότι η σόγια δεν είναι καλή εναλλακτική λύση, αν και σημειώνουν ότι μελέτησαν μόνο δισκία σόγιας που περιείχαν ισοφλαβόνες, και όχι άλλα διατροφικά συστατικά της.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 248 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και με τυχαία επιλογή τους χορήγησαν είτε δισκία σόγιας είτε ανενεργά χάπια.

Η ομάδα παρέμβασης λάμβανε 200 mg ισοφλαβόνων σόγιας σε μορφή δισκίου, καθημερινά για δύο χρόνια, ενώ η ομάδα ελέγχου έπαιρνε το ανενεργό χάπι.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς την οστική απώλεια, συχνότερη παρενέργεια της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως η διαταραχή του ύπνου επηρέασαν και τις δύο ομάδες σε όμοιο βαθμό, αν και η ομάδα της σόγιας είχε τελικά περισσότερες εξάψεις από την ομάδα ελέγχου.

Η Δρ Σιλβίνα Λεβις εξηγεί ότι «οι γυναίκες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους ως προς την χρήση των προϊόντων σόγιας για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι ισοφλαβόνες σόγιας σε μορφή δισκίου δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος. Δεν μελετήσαμε τρόφιμα με βάση τη σόγια, αλλά υποψιάζομαι ότι και αυτά επίσης δεν είναι επιβοηθητικά».

ΠΗΓΗ:health.in.gr