Γυναίκες με ιστορικό διατροφικών διαταραχών μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσουν να συλλάβουν, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Γυναίκες με ιστορικό διατροφικών διαταραχών μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσουν να συλλάβουν, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Εμφανίζουν επίσης υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν αγωγή κατά της υπογονιμότητας, ανακάλυψε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 11.000 μητέρες στη Βρετανία. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με το ιστορικό διατροφικών διαταραχών και τη στάση τους έναντι στην εγκυμοσύνη, κατά το πρώτο ήμισυ της κύησης.
Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από 6 μήνες ήταν χαμηλότερα σε γυναίκες με ανορεξία ή βουλιμία αλλά στον 1 χρόνο ήταν τα ίδια με του γενικού πληθυσμού.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια για ενδεχόμενα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘BJOG’, μπορεί ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 39,5% των γυναικών με ιστορικό βουλιμίας ή ανορεξίας χρειαζόταν περισσότερους από 6 μήνες για να συλλάβει. Στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό είναι ένα τέταρτο.
Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν αγωγή κατά της υπογονιμότητας.
Ωστόσο, περισσότερες εγκυμοσύνες στην ομάδα των γυναικών με ιστορικό ανορεξίας δεν ήταν προγραμματισμένες.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Abigail Easter, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College, δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά την υπογονιμότητα σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές.
Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά μη προγραμματισμένης κύησης σε γυναίκες με ιστορικό ανορεξίας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να υποεκτιμούν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη περίοδος για γυναίκες με διατροφικές διαταραχές. Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν να συλλάβουν, ιδανικά θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία για τα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών πριν τη σύλληψη.
ΠΗΓΗ: ‘BJOG’, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου