Ανακαλύπτοντας στα τρόφιμα την κρυμμένη ζάχαρη…

Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει όλο και περισσότερη ζάχαρη, χωρίς να το γνωρίζει. Σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, αυτό αντιστοιχεί σε 320 θερμίδες, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι άχρηστες και μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά.

Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει όλο και περισσότερη ζάχαρη, χωρίς να το γνωρίζει. Σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, αυτό αντιστοιχεί σε 320 θερμίδες, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι άχρηστες και μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση κρυμμένη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή τους. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και επειδή τρώμε πολλά προϊόντα χωρίς ή με λίγα λιπαρά, δεν γνωρίζουμε ότι σε πολλά απ’ αυτά τα προϊόντα η ζάχαρη είναι υποκατάστατο του λίπους και, στην πραγματικότητα, «ανταλλάσσουμε το λίπος με ζάχαρη». Κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυφή ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, με φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα (έχει το μεγαλύτερο βάρος) αναγράφεται πρώτο και εκείνο με το μικρότερο βάρος αναγράφεται τελευταίο.

Καλό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες μπορεί να είναι ¨οι ύποπτες τροφές που κρύβουν ζάχαρη¨. Μόνο έτσι θα μπορέσεις είτε να τις περιορίσεις (στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής), είτε να τις αποφύγεις τελείως. Πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζετε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, ενώ το προϊόν μπορεί να περιέχει κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η αγγλική κατάληξη «-οse» ή η ελληνική «-οζη» πρέπει να σας ευαισθητοποιήσει (fructose, glucose, sucrose, φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη).

Τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη:
  • Τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με γεύση φρούτων (έχει υπολογιστεί ότι ένα κεσεδάκι  περιέχει μέχρι και 7 κουταλάκια ζάχαρη)
  • Σχεδόν όλες οι κονσέρβες
  • Προμαγειρεμένα  και κατεψυγμένα φαγητά
  • Ντοματοχυμός μαγειρικής
  • Κέτσαπ
  • Αναψυκτικά
  • Κομπόστες & τυποποιημένοι χυμοί
  • Επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού (με προσθήκη σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων, κ.λ.π.) και μπάρες δημητριακών.
  • Κράκερ, κριτσίνια και διάφορα αρτοσκευάσματα.
  • Διάφορες έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο π.χ. barbecue sauce
  • Επιδόρπια γιαουρτιού
  • Σιρόπι

Συνεπώς, θα πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζετε με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων. Καλό είναι να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές (όπως:  λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα). Αντικαταστήστε αυτά με ολικής αλέσεως προϊόντα. Μπορείτε αντί για επεξεργασμένα δημητριακά να προσθέτετε μόνοι σας στα δημητριακά του πρωινού σας κομμάτια φρέσκων φρούτων. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, αντί για τυποποιημένους.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά και φτιάξτε τα δικά σας soft drinks π.χ. (1 ½ λίτρο νερό, φύλλα δυόσμου, λίγες ροδέλες λεμονιού) τρείς ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση. Προσέξτε τα προϊόντα στα οποία αναγράφεται «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι δεν προστέθηκε ζάχαρη κατά την επεξεργασία της τροφής, και όχι ότι η ίδια τροφή δεν περιέχει ζάχαρη. Και να θυμάστε πάντα ότι καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
ΠΗΓΗ:diatrofi.gr