Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη

Οι ηλικιωμένοι που προσλαμβάνουν ελάχιστη βιταμίνη C από διατροφικές πηγές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καταρράκτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology.

Οι ηλικιωμένοι που προσλαμβάνουν ελάχιστη βιταμίνη C από διατροφικές πηγές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καταρράκτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology.

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Ο φακός αυτός βρίσκεται πίσω από την κόρη και ονομάζεται κρυσταλλοειδής. Στην ουσία είναι αυτός που μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε κάποιο σημείο, είτε μακριά είτε κοντά. Είναι το συχνότερο πρόβλημα όρασης στην τρίτη ηλικία και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.

Αλλά οι μελέτες αυτές έχουν γίνει σε δυτικές χώρες και όχι σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπου τα επίπεδα της ημερήσιας κατανάλωσης βιταμίνης C είναι χαμηλά και τα ποσοστά καταρράκτη ιδιαιτέρως αυξημένα.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Άστριντ Φλέτσερ εξέτασαν περισσότερους από 5.600 ενήλικες Ινδούς (60 ετών και άνω) για καταρράκτη. Επίσης τους ρώτησαν για την διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους, ενώ έκαναν και μετρήσεις για τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα τους.

Συνολικά, σχεδόν το 73% των συμμετεχόντων έπασχε από καταρράκτη. Αλλά ο κίνδυνος μειωνόταν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης C.

Στο ένα τέταρτο των ηλικιωμένων με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, ο κίνδυνος καταρράκτη μειωνόταν κατά 39%, συγκριτικά με άτομα που είχαν τα ελάχιστα επίπεδα κατανάλωσης της συγκεκριμένης βιταμίνης. Η παρατήρηση ίσχυε ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το εισόδημα, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο πληθυσμό, η βιταμίνη C ήταν γενικά χαμηλή. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες έπασχαν από ανεπάρκεια βιταμίνης C και το 30% της ομάδας είχε συγκεντρώσεις κάτω από το όριο της ανίχνευσης της (2 μικρομόρια ανά λίτρο).

Ακόμη και στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, η ποσότητα ήταν 38 μικρομόρια ανά λίτρο. Σε μελέτες για τον καταρράκτη που έχουν γίνει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι ομάδες ασθενών με υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C, έχουν συνήθως 70 μικρομόρια ανά λίτρο.

Πάντως η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η επάρκεια της βιταμίνης C παράσχει προστασία από τον καταρράκτη. Αν και μπορεί βιολογικώς να θεωρηθεί πιθανό.

Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική δηλαδή βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κρυσταλλοειδών φακών των ματιών από το οξειδωτικό στρες.

Τα μάτια είναι πολύ ευάλωτα στο οξειδωτικό στρες. Το φως είναι σημαντικό για την όραση αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες. Οι φακοί απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, μείζονα πηγή οξειδωτικού στρες.

Πάντως η βιολογική «πιθανότητα» δεν θα πρέπει να μεταφραστεί σε προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης βιταμίνης C από τους ηλικιωμένους, στην προσπάθειά τους να προλάβουν την εμφάνιση καταρράκτη.

Εξάλλου οι μελέτες που έχουν γίνει σε δυτικές χώρες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα για το αν η υπερκατανάλωση βιταμίνης C μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη.

ΠΗΓΗ:health.in.gr