Οστεοπόρωση: από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία Κρήτης και το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία Κρήτης και το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ το προηγούμενο Σάββατο με θέμα την Οστεοπόρωση "Από τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση".

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων. Εκτός από τους Ακτινολόγους ιατρούς, την ημερίδα επισκέφθηκαν και πολλοί ιατροί, οι οποίοι κατέχουν συναφείς ειδικότητες με τον Ακτινολογικό χώρο.

Από την πλευρά του Εργαστηριακού Τομέα, η αναφορά του Κου Αποστολόπουλου, Κλινικού Χημικού Βιολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη Medisyn και Iatrica, στην κλινική χρησιμότητα των δεικτών του οστικού μεταβολισμού (BTMs) κάλυψε πλήρως τα θέματα που αφορούν:

  • στο πώς και πότε πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα της ολικής Βιταμίνης D, μέσω της δοκιμασίας της 25(OH)D, ως απαραίτητης προϋπόθεσης επιτυχούς έκβασης της θεραπευτικής αγωγής
  • στην πρόβλεψη του μελλοντικού καταγματικού κινδύνου και
  • στη βελτίωση της συμμόρφωσης ασθενών με οστεοπόρωση, σύμφωνα με την εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πώς αντιμετωπίζεται η βιολογική και εργαστηριακή μεταβλητότητα, στη λήψη και τη διαχείριση των BTMs μέσω ενός ιατρικού δικτύου και  ενός κεντρικού εργαστηρίου αναφοράς.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί πλέον  μετεκπαιδευτικό θεσμό των νεότερων και παλαιότερων Ακτινολόγων και όλων των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με το θέμα.