Αναμένεται η εισαγωγή νέων, στοχευμένων θεραπειών
Οι δράσεις της ενημερωτικής εκστρατείας της Ομάδας Άσθματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά χθες στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος. Εισηγητές στην Συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ.κ. Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Πνευμονολόγος, Συντονιστής Δ/ντης 6ης Κλινικής ΝΝΘΑ, και οι Συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ. Στη συνέντευξη έγινε λόγος για τον αριθμό των πασχόντων από άσθμα στην Ελλάδα, οι οποίοι ξεπερνούν τους 800.000, από τους οποίους το 5,9% είναι παιδιά ή έφηβοι.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γ.Γ. της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας πρόσθεσε ότι «στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας, όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας». Οι Συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επισήμαναν ότι η σωστή θεραπεία είναι σημαντική και εξατομικεύεται πλέον για κάθε ασθενή.
Αναφερόμενος στη νόσο ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ' αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα».
Ο κ. Μπακάκος από την πλευρά του σημείωσε αναφορικά με τις νέες θεραπείες ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και προς όφελος των ασθενών μας, μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, τον συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας». Τέλος σημείωσε ότι «σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος το 2011, υπολογίζεται ότι το άσθμα μαζί με την ΧΑΠ, επίσης νόσημα των αεραγωγών με παρόμοια συμπτώματα, έχουν ένα ετήσιο κόστος 150 εκατ. ευρώ».
Συμπερασματικά, το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι επιστήμονες σήμερα, με την εκπαίδευση των ασθενών να αποτελεί κομβικής σημασίας παράγοντα, ώστε ν' αναγνωρίζουν έγκαιρα συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, και να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας. Μάλιστα, παρουσιάστηκε και το ανανεωμένο επιστημονικό site, www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, που διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη - Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ.
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου